Ποιοι φόροι αλλάζουν και ποιες εισφορές μειώνονται

27 Ιουν 2014

Ποιοι φόροι αλλάζουν και ποιες εισφορές μειώνονται

Ποιοι φόροι αλλάζουν και ποιες εισφορές μειώνονται
Αλλαγές σε φόρους και έκτακτα μέτρα, όπως η εισφορά αλληλεγγύης, δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών. Οι αλλαγές θα γίνουν μετά την εξέταση της δημοσιονομικής απόδοσης και του κοινωνικού κόστους των μέτρων.

Οι αλλαγές αναμέννεται να είναι μικρής κλίμακας σε φόρους και έκτακτα μέτρα ττων τελευταίων τεσσάρων ετών , όπως η εισφορά αλληλεγγύης .Οι εν λόγω αλλαγές που δρομολογούνται από την κυβέρνηση θα γίνουν ύστερα από ανάλυση της δημοσιονομικής τους απόδοσης αλλά και των επιπτώσεων στα εισοδήματα των φορολογουμένων.
Τις αλλαγές προανήγγειλε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, κάνοντας λόγο για ένα μοντέλο «ανάλυσης ευαισθησίας» των εισπρακτικών μέτρων που έχουν ληφθεί σε περιόδους αυξημένης πίεσης, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό ατού στις διαβουλεύσεις με την τρόικα.
Δεν είναι μόνο η έκτακτη εισφορά που πρέπει να ξαναδούμε, αλλά για παράδειγμα και ο ενιαίος φόρος ακινήτων, καθώς υπάρχει οριζόντια φιλοσοφία σε μερικές πτυχές του" υπογράμμισε.
Για να προχωρήσουν οι αλλαγές, όπως σημείωσε, η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει την αξιοπιστία της εφαρμόζοντας τις 12 προαπαιτούμενες δράσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους για την εκταμίευση των δύο δόσεων ύψους 1 δισ. ευρώ έκαστη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο για το 2015 και την έκτακτη εισφορά προωθεί τη μείωση κατά 50% των συντελεστών 1%-4% που εφαρμόζονται για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, εξετάζει είτε τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου 30.000 με 50.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, είτε τη μείωση των συντελεστών για μικροϊδιοκτήτες με παράλληλη αύξηση της επιβάρυνσης για όσους διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Ετοιμάζουν ακόμα έναν οδικό χάρτη για σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολόγησης για τα εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων.
Για τα φυσικά πρόσωπα ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής δεν θα υπερβαίνει το 33% από 42% που ανέρχεται σήμερα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Για τις επιχειρήσεις ο βασικός φορολογικός συντελεστής εξετάζεται σε πρώτη φάση να μειωθεί στο 20% και αργότερα να διαμορφωθεί στο 15% για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες επιχειρήσεων.
Επίσης, η κυβέρνηση θα προτείνει στην τρόικα σχέδιο για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% με 20% και διατήρηση σε μόνιμη βάση του ΦΠΑ εστίασης στο 15%.
Πηγή: Έθνος